Rusztikus, Osztott, Hobbi: Mit jelent?

Főoldal ›

1. A szalagparketták fedőrétegének felosztása alapján:

OSZTOTT: vagy más néven két, vagy háromsoros szalagparketta; amikortöbb sorban kisebb lamellákból álló össze a parkettaOSZTATLAN: vagy más néven egysoros; amikor az egész, több, mint két méteres szál egy darab fából van kialakítva. Ami által egyfajta hajópadló kinézetet kapunk, csak a hagyományos fenyő hajópadlónál sokkal nagyobb méretben, nagyobb mérettartóságban és színválasztékban. JÓ ALTERNATÍVÁJA A HAJÓPADLÓNAK!Az osztatlan szalagparketta rendszerint drágább szokott lenni az osztotthoz képet, mert nagyobb munkát igényel. Ha akciós szalagparkettát találunk, akkor néha kifoghatunk olyan osztatlan parkettát, amely más fafaj osztottjával egy árban van. Nézze meg a mi akciós szalagparkettáinkat!

2. A szalagparketták esztétikai besorolása alapján lehet:

RUSZTIKUS: azaz a fa  rajzolatait, göcseit, színességét beleválogatják a készparkettbe: NATÚR: a rusztikus ellentettje, amikor pont, hogy a parkettagyár úgy válogatja ki a  fákat, hogy a szalagparketta minél egységesebb, homogénebb legyen. A két kategórián kívül még léteznek más besorolások is ugyanezen elv mentén, pl.: a tölgy standard az a rusztikus és  a natúr közötti osztályt jelent. Minél jobban közeledünk a rusztikustól natúrhoz, annál többe kerül a szalagparketta. A különböző fafajoknál eltérő különbségeket láthatunk: pl a kőris rusztikus és natúr , vagy a bükk rusztikus és natúrközött  nagyok az eltérések: De más fafajoknál pl. a cser, vagy a cseresznye kisebb a különbség.

3. Minőségi besorolások alapján:

Amikor a fenti kifejezéseket halljuk, hogy natúr, vagy rusztikus, akkor biztosak lehetünk benn, hogy első osztályú anyagról van szó. Ugyanis a másik két osztályban, a gyár nem válogatja szét a szalagparkettákat esztétikájuk, színezetük, rajzolatuk stb szerint, hanem egybecsomagolja őket. A parkettás dolga, hogy tapasztalat szerint, és a megrendelővel egyeztetve szétválogassa őket. Az árszintjük miatt rendkívül népszerű két kategória:   HOBBI: A parkettagyár termelésekor egy sor olyan parketta keletkezik, ami felépítésében teljességgel megegyezik az elsõ osztályú parkettákéval, csak éppen különböző, a gyártási folyamat során előforduló hibák lehetnek a kötegekben (pl: lakkhiba, marási hiba). Ezenkívül a nincsen esztétikai osztályok szerint (pl: natúr- markant) csoportosítva, azt a nekünk kell elvégezni az adott szalagparketta kontingensből.Így ezekre a termékekre a gyár nem vállal garanciát, de szakértő lerakással, megfelelő gépekkel és szakmai tapasztalattal igen tetszetős eredményt lehet vele elérni,amelyre mi műszakilag garanciát vállalunk. A fentiekbõl kiviláglik, hogy a hobbi kategóriában csak korlátozott mennyiségben és idõben kerül piacra termék. A lerakandó felületnél a szokásos 5% helyett 10% kell venni, a biztonság kedvéért. Mi vállaljuk, hogy ilyen parketták lerakásakor szálanként átvizsgálva és kiválogatva, a megrendelővel egyeztetve végezzük a parkettázást.   OMNIS: Lényegében hasonló, mint a hobbi, azzal a különbséggel, hogy a gyár kijavítja a parkettában lévő hibákat, így garanciát vállal arra, hogy műszakilag hibátlan felületet kapunk, viszont megjelenése épp ezért változatosabb osztályos anyagokénál oszt-osztlan-natur-ruszt