Fontos dolgok lerakás előtt és után

Főoldal ›
LERAKÁS ELŐTT :   1. AZ ÉPÍTÉSI MUNKÁK KÖZÜL MIKOR JÖJJÖN A PARKETTÁZÁS? Érdemes a parkettázást a legutolsónak hagyni, de legalábbis minél későbbre, elkerülendő, hogy valami kár érje a már lerakott szalagparkettánkat. A beltéri ajtók berakása és a legutolsó, javító festés, amiket hasznos lehet a parketta fektetése utánra hagyni, mert így az ajtók rákerülnek a szalagparkettára, ami esztétikusabb, mint utólag kivágni őket és le is szorítják az úsztatottan rakott szalagparkettát , vagy laminált padlót. Ezenkívül a szegélylécek és  falak közötti, a fal görbületeiből adódó réseket is a festő húzza ki festhető akrillak és festi le falszínre. Nem tragédia, ha a festés a parkettázás utánra marad, viszont ebben az esetben meg kell beszélnünk ezt a festőkkel. 2. AZ ALJZAT: az aljzatnak síknak kell lennie, ami max. 2mm-es eltérést engedélyez 2 méteren(ez bárki ellenőrizni tudja egy 2-3 m hosszú egyenes pl.:léccel). Anyagilag is érdemes egy megfelelően sík aljzatot csinálni már a betonozáskor, mert az aljzatkiegyenlítés sokkal drágább. Sőt., ha tudjuk milyen vastagok lesznek a burkolataink, hasznos lehet, ha úgy alakítjuk a betonaljzat szintjeit, hogy a leendő burkolatok (hideg-meleg) teteje egy magasságba kerüljön

MIKOR TEHETEM RÁ A BETONRA A PARKETTÁT?

wet-concrete

Az aljzat (Max: 2,5 CM%) és a levegő páratartalma (40-60%)is lényeges tényező. Friss betonra, vagy aljzatkiegyenlítőre nem lehet parkettát fektetni. A páratartalom elsődleges mérésére tökéletes, ha az aljzatra több helyre egy kb. 1 m2-es fólia, vagy újságdarabokat ragasztunk, majd másnap megvizsgáljuk: ha párás a fólia és elszíneződött a párától a beton, akkor nem lehet parkettázni, ha nem és elég régi a beton akkor úsztatva már lehetséges lerakni a parkettát.

 Egy 5-7 cm vastagságú aljzatbeton ideális környezeti feltételek mellett (folyamatos 20°C hőmérséklet és 60-65%-os relatív páratartalom) kb. 45 nap alatt száradhat ki. Ez a parketta betonhoz ragasztásánál fontos betartani és mérni, az úsztatott technológia (beton-alátét-parketta) nagyobb rugalmasságot enged meg.

•LEHET -E JÁRÓLAPRA, RÉGI PARKETTÁRA RÁRAKNI AZ ÚJAT?

Minden felületre( pl:PVC, szőnyeg, OSB) lehet fektetni elméletben, ha az elég sík (ezzel szokott a legtöbb gond lenni) és stabil  más kérdés, hogy érdemes-e, egészséges-e. Szőnyeg esetében fontos, hogy nem legyen túl puha és vastag, hogy a parketta ne mozogjon rajta.

Mindezekhez eldöntéséhez persze helyszíni vizsgálat szükségeltetik.

A szalagparkettát nem lehet utólag korrigálgatni, betenni alá ezt-azt, az aljzat egyenetlenségeit javítandó, ez több problémát szülhet, mint amennyit kijavít.

 
  • •HA KÉT ALJZAT MAGASSÁG ELTÉR

A szintkülönbség nem gond: ha két felület között kisebb a szintkülönbség, mint 1,5 cm, akkor burkolatváltó profillal letakarható, 2-4mm-es differencia pedig a profil alatt nem is érzékelhető.

 

•NEM LESZ ÍGY TÚL MAGASAN A PARKETTA?

Az ajtólapok többsége levágható ill. állítható. Az erkélyajtókkal szokott ilyen tekintetben a legtöbb gond lenni, főként ha nem szétszerelhető.

A szalagparketta magassága 14 mm az alátét pedig plusz 2-3 ill. 5mm lehet.

  3.DÖNTSÜK EL A FEKTETÉSI IRÁNYT!

A szalagparkettát általában a beeső fény irányával párhuzamosan és a szoba hosszirányában szokták lerakni. De ez a szabály inkább csak iránymutatás, hiszen ez egy esztétikai kérdés, a megrendelő dönt róla. Abban az irányba „nyújtja” a teret, amely irányba fektetve lett.

 

FEKTETÉS UTÁN

mop copy

Az önzáródó szalagparketta azonnal használható ,a csaphornyos szalagparketták erős terhelésével -mivel azokat összeragasztják- egy fél napot legalább várni illik.

A szalagparketta egy fokkal jobban tűri a vizet, mint a laminált padló, de ez nem jelenti azt, hogy fel lehetne mosni. A tisztításhoz nagyon kicsavart, ún. ködnedves rongyot használjunk, ami 1 percen felül felszárad. Javaslom a parkettaboltok, vagy általunk is kínált viaszos kezelőanyagok használatát, amivel vékony védőréteget tudunk kialakítani, apróbb karcolásokat el tudnak tüntetni és tisztítanak is egyben.

 

A szalagparketta érzékenyebb az ütésekre, mint a laminált padló, így a bútorok lába alá mindenképpen ragasszunk filcet, görgősszék kerekétől, tűsarkú cipőktől védjük, vagy rakjunk alá átlátszó műanyagfóliát. Kopásállóságuk nagyjából megegyezik a 31-es laminált parkettáéval.

A parketta, bár UV védelemmel bír, idővel a naptól minimálisan -fafajtól függően- sötétedni vagy világosodni fog, úgymond összeérik. Érdemes odafigyelni a helyiség páratartalmára is (40-60%), megdagadás általában beázás , radiátor csöpögés során történik, de  a legtöbb probléma mégis a páratartalommal szokott lenni. Szinte kizárólag vagy új építésű/felújított házakban ( itt a bevitt anyagok, mint festék, vakolat, beton adja ki magából a párát, és sokszor nem megfelelő a fűtés , szellőzés.) vagy fűtetlen, gyengén fűtött lakásokban gyakori. Ez utóbbiban a nappali és az éjszakai hőmérséklet különbségek miatt a pára kicsapódik és a hiányos szellőztetés miatt a parketta felszívhatja azt. Sokszor találkozunk ilyennel pl. hétvégi házaknál.