Kültéri teraszok

Főoldal ›

akác kültéri terasz lépcsőMILYEN FÁVAL LEHET A TERASZT BURKOLNI ?

 

Egyrészről vannak a tömörfa megoldások ( fenyő, akác, trópusi fa teraszanyagok), illetve létezik a WPC nevezetű anyag, ami egy műgyanta faforgács keverék.

 

A faterasz előnye a természetes kinézet, a többféle szín és kialakítás, valamint a fenyő és az akác esetében az ár is, hiszen olcsóbbak mint a WPC.

 

A WPC előnye, hogy mivel lényegében műanyag korlátozottabban vetemedik ( de azért van alakváltozás). Árban körülbelül a trópusi fákkal egyezik meg, Kevés színben és egyfajta kialakításban lehet kapni.

Mindenfajta terasz kivitelezésében nagy tapasztalatunk van.

Csak akác és trópusi fák kereskedelmével foglalkozunk. Amennyiben más fát, vagy WPC szeretne szívesen segítünk a beszerzésben.

FONTOS: Ezek az áruk fűrészárunak minősülnek, tehát minden esetben kell valamilyen mértékű alakváltozással számolni, de ennek mértéke ami fontos. Miután fákról van szó így számolni kell színkülönbségekkel, göcsökkel stb. A trópusi fáknál kevésbé, aztán nem sokkal követi akác, majd a sor végén a fenyő.

 

1 AKÁC (árak nettóban):

fűrészáru akácdeszka a képen látható mikrobordás marással  max 2,5m-es hosszban: 7590 Ft/m2  plusz áfa (25mm vastag min. 30m2 rendelés esetén az alatt 25000 Ft szállítási költség)

műszárított, hossztoldott ( sokkal erősebb, mérettartóbb, kevés göccsel, és mikrorepedéssel,  a műsazki tulajdonságaiban fleveszi a versenyt a trópusi fákkal):

ÁRA: Budapesti átvétellel 30m2-60m2 rendelésnél:
max 3 m-es szálak esetében:
11 700 Ft/m2  plusz áfa 
60m2 és/vagy 3m-es szálaknál nagyob rendelés felett: minden megrendeléshez nettó 70 000 Ft egyszeri szállításik költség adódik.
30m2 alatt megrendelés esetén minden megrendeléshez 25 000 Ft egyszeri szállítási költésg adódik.
Adatok:
-vastagság: 22mm, szélesség 100 ill 20mm; hosszúság: bármilyen max 6 méterig.
- marás minta: sima (gyalult/csiszolt, éleknél enyhén kerekített vagy a képen látható módon bordás)
- szállítási idő a rendeléstől: kb 4 hét
. fizetés: 70 % előleg a fennmaradó összeg készpénz esteén átvételkor ,utalás esetén az átvételig.

 

Magyarországon gyártott válogatott anyagokból. Sokkal keményebb és erősebb, mint a legtartósabb fenyő. A kültéri tulajdonságait tekintve közelebb áll a trópusi fákhoz

Magyar termék, a gyártatási idő kb 3-4 hét.

A terasz építéshez tartozó szükséges anyagok és ( a helyszínenként ez eltérhet,de kiindulásnak megfelel). Ezek az árak alkalmazhatóak más faanyagok ( fenyő, kőris, vagy trópusi fa esetében is). :

- Speciális menetkiképzésű sav és rozsdaálló teraszcsavar 35 Ft/db kb 50db/m2= 1750FT/m2

-Olaj ( egy rétegben, pigmentált Remmers kültéri olja, lenolaj alapozással):  500 FT/m2

- Párnafa ( két oldalt gyalult 5cm széles 2,5cm magas akácdeszke): 600 Ft/fm : 1800 Ft/m2

-Munkadíj: kb 3500 Ft/m2

-Szükségesek még egyéb segédanyagok, mint csavarok, dübelek stb): 200 Ft/m2

Összesen anyag és munkadíj kb: 15 250 Ft/m2

 

Előnye:

- nagyon kemény és tartós, hazánkban már évszázadok óta használnak kezeletlenül akácot pl: kerítésdeszkának. Nme gyantásodik és főként nem vetemedik úgy mint a puhafa fenyő.

-ellentétben a trópusi fákkal többféle hosszúságban rendelhető. Ennek azért van nagy szerepe, mert ha nem a teraszunk méreteihez passzoló anyagot rendelünk , akkor sok lehet a hulladék, azaz a kidobott pénz.

- saját anyagából, olcsóbb párnafákat lehet alkalmazni. A teraszoknál nem kis költség  a párnafázás, amit sok esetben az exóta teraszbrukolatoknál  a saját anyagukból vágnak fel, ami jóval drágább megoldás.

- többféle szélességben és felülettel lehet kérni. A bordázást lehet  mikro vagy makrobordával, hullámmal, de akár lehet simán is hagyni.

-jól színezhető: mivel az akác természetes állapotában közepes/világos színű, így hagyhatjuk így, de barna olajjal sötétíthetjük is.

Hátránya:

- a trópusi fákhoz képest, hogy jobban mozoghat a fa lerakás után

- a fenyőkhöz képest, hogy drágább.

 

 

2 . TRÓPUSI FA TERASZBURKOLATOK (Tali, Garappa, Bangkirai, Murure, Mandioqueria, Massaranduba, Bambusz ):

 

raktárról váltakozó méretben és fafajokban  13500 Ft/m2-től. Hívjon!

honlapra1

Kültéri fa burkolat esetén nagyon fontos tudni, hogy miután nagy többségük a tengeren túlról érkezik. Ezért kevés viszonteladó tart fenn nagy raktárkészletet kültéri fa burkolatokból és leginkább az a pár fajta kapható, ami éppen érkezett hozzájuk. Mi sok kültéri fa padló nagykereskedővel tartjuk a kapcsolatot így nekünk csak azt kell elmondani milyen színt szeretne, és mi megkeressük önnek hol található a legolcsóbb kültéri fa, hol van raktáron vagy éppen mikor érkezik.

 

Kültéri fa burkolat massaranduba kültéri fa padló kültéri fa burkolat bambuszból

Nagyon lényeges tudnunk a kültéri fa teraszburkolat vagy más kültéri fa burkolatok kapcsán: Ezek jellemzően trópusi fákból készülnek, mert a tömörségük, anyagszerkezetük miatt jellemzően jobban bírják a csapódó víz (eső, medence) vagy a páratartalom változásait, mint a kezeletlen európai fajok. Bár utóbbiak között is találunk néhányat, amelyik használható kültéri burkolatnak. Ilyen például a vörösfenyő és az akác. Ezek jellemzően olcsóbbak is.

 

3 KÜLTÉRI FA TERASZBURKOLAT KIVITELEZÉSE

Kültéri fa burkolat lerakás

Mivel itt tömörfákról van szó, amelyek ráadásul nagy méretűek, így kiemelkedően fontos, hogy milyen technológiával rögzítik. Iszonyatos energiákkal bír ez a kültéri fa padlóburkolat, ezért érdemes valamennyi többletet venni, hogy ha megvetemedne valamelyik szál, akkor ki tudjuk cserélni. Ugyanilyen nagy hangsúlyt kell fektetni a minőségre a segédanyagok, főleg a csavarok és az olajok kiválasztásakor.

 

Kültéri terasz fából
kültéri fa teraszburkolat massaranduba kültéri terasz fából bangkirai kültéri fa padlóburkolat

Többféle rögzítési technika létezik , ezek kiválasztásával kapcsolatban hívjon fel, hiszen más-más esztétikai hatást adnak, különböző költséggel.

Összességében azért elmondható, hogy a legstabilabb rögzítés az, hogy ha egy biztos alapra ( beton) rögzítjük a párnafákat, majd ezekre felülről párnafánként két-két speciális kültéri teraszcsavarral lefogatjuk, majd kifejezetten kültéri teraszolajjal kezeljük min. egyszer. Ez utóbbit  a felhasználás , valamint az időjárás ( nap/eső) függvényében általában egyszer egy évben ismételni kell.

Színek, színváltozások a kültéri fa burkolatok esetében: a egzóta, vagy trópusi fa burkolatok (pl: teak, massaranduba, garappa, merbau, jatoba, ipe stb) nagyon könnyen és hamar reagálnak a napsütésre, az UV fényre, mindegyik fánál érdemes előre megtudni sötétedésre vagy világosodásra számíthatunk.Ezenkívül nagy lehet az egyes fafajokon belül a szín-, és mintázatkülönbség  A kültéri fa legtöbbje kezelés, azaz olajozás nélkül is használhatók, de ebben az esetben többségük színét veszti, beszürkül, de mechanikailag, statika

 

 

KÜLTÉRI FA TERASZBURKOLAT SEGÉDANYAG ÉS KIVITELEZÉS ÁRAK

 

-Kültéri fa burkolatokhoz való speciális csavarok mérettől függően : 2000-3000 Ft/m2

-Akác 5cm széles 2,5cm vastag egy oldalon gyalult párnafa 1500 Ft/m2

-Kültéri fa kezelésére való olaj egy rétegben: 1200-1600 Ft/m2 (márkától és színtől függően)

-Kültéri fa burkolat munkadíj: nettó 3000 Ft/m2-től (a párnafák aljzathoz rögzítésével és azokhoz felülről történő csavarozásával a párnafa és egy réteg olajozással)elsődleges ajánlat, nagyon fontos a helyszíni vizsgálat és pontos igényfelmérés.

 

ÖSSZESEN  tehát a munka és segédanyagdíjak kb  8-9000 Ft/m2.

bangkirai kültéri fa járólap